2018-10-11T06:52:10+00:00

Afgelopen 25 september, was het weer dag van de apothekersassistent. Een dag die ooit bedacht is om apotheekassistentes in het zonnetje te zetten. Om een keer (extra) waardering uit te spreken naar de assistenten.

Als je nu op de dag van de apotheekassistent googelt zijn er diverse mogelijkheden om aandacht te geven aan deze dag. Allerlei bedrijven laten ons weten dat je toch vooral de apothekersassistenten niet moet vergeten om iets te geven. Een cadeaubon, iets lekkers om op te eten, iets in de sfeer van een lekker geurtje of andere persoonlijke verzorging, een bloemetje…….

Ik ga niet beweren dat een presentje niet werkt of niet de bewuste glimlach tevoorschijn tovert.  Prima om een keer te doen.
Mijn ervaring in gesprekken met medewerkers in de apotheek nuanceert de dag echter wel wat.
Wat medewerkers erg waarderen is van tijd tot tijd een complimentje of een schouderklopje , een fijne sfeer, positiviteit, er met elkaar voor gaan. Met elkaar, samen dus. Apotheekassistentes, apotheekmedewerkers, farmaceutisch medewerkers, bezorgers, andere medewerkers….en niet te vergeten de apothekers!

En daarom droom ik van ‘Het jaar van het apotheekteam’. Niet één dag dus….maar alle dagen! En er zal best eens een minder momentje of dag zijn. Maar die kun je dan met elkaar aan.

Vooruit, voor deze keer dan ook een cadeautje van ons. Werken aan het jaar van het positieve apotheekteam. Hoe doe je dat? Hierbij een paar tips.

 • Focus op talent, geef medewerkers de ruimte voor ontwikkeling.
 • Aandacht voor welbevinden. Medewerkers die floreren, zijn een kei in presteren.
 • Laat medewerkers zelf de regie nemen over hoe ze zich willen ontwikkelen en daarover feedback willen waardoor functioneringsgesprekken niet meer nodig zijn.
 • Kijk vooral naar wat er goed gaat en versterk van daaruit de organisatie.
 • Stel verrassende vragen zoals:
  Wat is het beste dat je deze week is overkomen?
  Wat heeft je het meest geïnspireerd de afgelopen tijd in je werk?
  Welke dag was voor jou een topdag? Wat gebeurde er toen? Wat deed dat met je?

Veel succes met het werken aan het jaar van het apotheekteam! Heb je samen iets te vieren!

Wilt u ook werken aan het jaar van het apotheekteam? Volg dan onze workshop Floreren