2019-10-18T10:35:34+00:00

Je kent het wel in de vakantieperiode, de tijd voor komkommernieuws. Hoewel niet helemaal zeker is waar het woord vandaan komt weten we wel wat het betekent. Bij gemis aan belangrijk(er) nieuws verschijnen er allerlei nieuwsberichten in de media die niets om het lijf hebben. Dat we hiermee de komkommer ten onrechte geweld aan doen nemen we voor lief. Misschien komt het mede omdat de komkommer het hele jaar door tegen een relatief lage prijs verkrijgbaar is. In Nederland en België wordt de komkommer sinds ongeveer 1960 in verwarmde kassen geteeld zodat komkommers het gehele jaar verkrijgbaar zijn. In deze kassen groeien de komkommers nadat ze hebben gebloeid in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer, dus van een komkommer van minder dan 50 gram naar een komkommer van tussen de 400 en 450 gram. Om gedurende het hele jaar te kunnen leveren worden er twee tot drie teelten per jaar geplant en geoogst. (bron: wikipedia)

We zijn de komkommer hierdoor wellicht als (te) gewoon gaan zien en de waardering voor deze vrucht misschien wat kwijt geraakt.
Als kind was ik dol op komkommers. Ik herinner me uit die tijd nog de komkommers met een heerlijke smaak. Niet altijd even mooi om te zien. Kromkommers noemden wij ze wel J. Echter qua smaakbeleving niet te vergelijken met de gemiddelde komkommer die je tegenwoordig in een reguliere supermarkt kunt kopen.
Sinds een aantal jaren hebben wij een moestuin. Dit bevalt zo goed, dat we jaarlijks uitbreiden met nieuwe groenten of vruchten. Dit jaar was dat voor het eerst met komkommerplanten. Na verloop van tijd, het duurde echt wel even, waren daar dan de eerste komkommers. Geen hele grote, maar wel komkommers met een enorme smaakbeleving. Wow, wat een verschil met de komkommers die in de supermarkt worden gekocht. Hoe dat komt? Ik denk tijd (geduld), persoonlijke aandacht en verzorging. Geen intensieve tuinbouw voor een zo groot mogelijke opbrengst (waarvan een  deel wordt verspild in de keten).
Geef iets de tijd, de ruimte en de nodige aandacht en er ontstaat iets moois!  Zou het zo ook niet werken bij mensen?