In mijn vakantie heb ik verschillende dorpjes en steden bezocht. In zo’n vakantieperiode valt een bijzonder gebouw soms net even meer op dan buiten de vakantie om. Gelet op de vele bezoekers die je ziet in oude gebouwen zoals kastelen, kathedralen, (overheids)gebouwen, ben ik niet de enige die hiervoor interesse heeft. Wat mij met name bij oude gebouwen opvalt is hoe knap en kunstig deze veelal zijn gemaakt. Wat is er bij de bouw veel tijd en aandacht besteed aan deze gebouwen. In Aalborg (Denemarken) zijn dit bijvoorbeeld de St. Budolfi kerk en het Alborghus Slot. Beide 16de -eeuws, bijna 500 jaar oud dus. In de periode dat er volop gewerkt werd vanuit het gilde-concept (leerling – gezel – meester). Vakmanschap is meesterschap! Het heeft ons veel moois opgeleverd waarvan we nog steeds kunnen genieten.
In onze tijd kennen we de slogan wellicht vooral van de Grolsch reclame. Echter ook in deze commercials ging het om het benadrukken van vakmanschap, bijvoorbeeld die met de vioolbouwer, de wagenmaker, klompenmaker….
In het onderwijs kom je de term vakmanschap ook tegen. Hoe geven scholen daar anno nu inhoud aan? Krijgen medewerkers in het onderwijs volop de ruimte en de mogelijkheden om ‘meester’ te zijn? Om zich te ontwikkelen? Om talenten en vaardigheden zo in te zetten dat ze het beste onderwijs (meesterschap) kunnen geven? Wat zou het mooi zijn als de kinderen van nu later terugkijken op het ontvangen onderwijs en dan zeggen: Dat onderwijs wat we kregen……..dat was meesterschap/jufschap.